Головний тренер жіночої збірної поділився враженнями від чемпіонату світу U23 та підбив підсумки 2021 року.

Про чемпіонат світу U23

«Успіх в Белграді був цілком прогнозований. Наша команда дійсно є однією з найсильніших не лише в Європі, але й в світі. Практично всі ці дівчатка були в трійці на чемпіонаті Європи U23, чимало з них діючі чемпіонки Європи. Ця вікова категорія в нашій збірній – дуже потужна. Вони зростали та тренувались поруч з титулованими спортсменками, бачили як працюють професіонали та переймали досвід.

Підготовка до чемпіонату була певною мірою екстремальною. Три наших перших номери не поїхали на змагання через Covid 19 і нам довелось терміново шукати їм заміну. В результаті ми поїхали не в повному складі, наша команда не була представлена у вазі 55 кг, тобто в нас було на одну спортсменку менше ніж в інших команд.

Але завдяки цій ситуації в нас є чемпіонка світу Анастасія Лавренчук, яка потрапила до команди в останній момент. Дуже добре відборолась Анастасія Альпєєва. Я дуже радий за Аліну Грушину, яка відновилась після серйозної травми, через яку не змогла поїхати на Олімпіаду. Але вона багато працювала і знову повернулась в бойову форму. Гарно відборолись сестрички Соломія та Марія Винник, вони дуже перспективні спортсменки і я впевнений, що у них велике майбутнє.

Мене дуже тішить, що нам поступово позбуваємось фобії азіатських борчинь і на сьогоднішній день ми цілком можемо конкурувати з такими потужними країнами, як Японія, Китай… Якщо говорити про Росію, то ми вже неодноразово обходили цю команду в загальному заліку і на Європі і тепер на світі.»

Про зміну поколінь

«В цьому році в нас дуже омолодилась команда. Деякі титуловані борчині завершили свою кар’єру, але їм на зміну прийшли дуже потужні молоді спортсменки. До прикладу у вазі 68 кг в якій Алла Черкасова здобула бронзу Олімпіади в нас є молода перспективна Оксана Чудик,  виграла Європу по молоді, Європу до 23 років та стала третьою на світі. В цій самій вазі на дорослій Європі в нас була медаль Аліни Бережної. Тобто в цій вазі в нас є медалі на всіх рівнях, а це свідчить про високу внутрішню конкуренцію. Є ще кілька категорій, де так само ми маємо медалі і на світовій і на континентальній арені.»

Підсумки 2021 року

«Я би назвав цей рік історичним для української жіночої боротьби. Вперше в історії в нас одразу дві Олімпійські медалі, тобто про себе заявили одразу дві потужні спортсменки. Також за медаль в Токіо боролась Оксана Лівач, що свідчить про її високий рівень та хороші перспективи.

Україна ніколи не мала золотої медалі чемпіонату світу U23, а зараз з Белграду ми привезли одразу три золота.

І третій рекорд – жовто-блакитна команда стала першою на чемпіонаті світу U23.

На чемпіонаті Європи по молоді в нас також було десять медалей з десяти і сім чемпіонок!»

Секрет успіху

«Наші спортсменки дуже цілеспрямовані, але вони завжди чують та довіряють нам тренерам. Тому є результат. Ми завжди налаштовуємо дівчат, що вони повинні бути найсильнішими. Спортивне щастя ніхто не відміняв, трапляються травми, несправедливе суддівство, але коли ти найсильніший то це все можливо здолати.

Секрет успіху полягає в злагодженій роботі команди. За кожною перемогою стоїть титанічна праця особистих тренерів, наших лікарів, масажистів, тренерів збірної та Асоціації вільної боротьби. За спиною нашої команди стоять надійні партнери ТМ «ЛІМО», ТМ «Карпатська Джерельна», нам допомагає Міністерство молоді та спорту. В нас комфортні умови для роботи, в нас достатньо навчально-тренувальних зборів, є додаткове харчування, медичне забезпечення, амуніція. Всі чемпіонки та призерки отримують солідні премії від Асоціації вільної боротьби.

Нещодавно АВБУ подарувала Ірині Коляденко та Аллі Черкасовій автомобілі преміям класу, такі моменти надзвичайно мотивують всіх членів збірної. Це показує молодим спортсменкам, що все реально і своєю працею ти можеш досягти всього. Ірині лише 22 роки, а вона вже має хороший фундамент для нормального життя: квартиру, автомобіль та преміальні. Деколи під час щоденних тренувань олімпійська медаль може видаватись чимось ілюзорним, дуже далеким, але тут всі від кадетів до дорослих побачили, що все можливо.»