Вперше в історії наші молоді борці привезли з чемпіонату світу U23 золоту медаль. Про перемогу Мухаммеда Алієва та виступ нашої команди ми поспілкувались з тренером збірної Василем Федоришиним.

Про Чемпіонат світу U23

«Тренерський штаб розрахував, що Мухаммед Алієв покаже хороший результат . В нього було велике прагнення до перемоги. Ми добре попрацювали на зборі. Хотів би сказати слова вдячності його особистому тренеру Миколі Федоровичу Ченцову за підготовку спортсмена високого класу. Хороший спортсмен завжди чує тренерів і використовує ці поради на свою користь. Мухаммед саме такий борець, він чує та прислухається до тренера і це також допомогло йому перемогти. Він показав дуже хорошу якісну боротьбу, зрілу боротьбу і шалене бажання перемагати. В нього горіли очі, було видно, що йому необхідна ця перемога. І це не може не тішити.

Ми завжди кажемо хлопцям, що той хто хоче перемагати не повинен зважати на жереб, титули суперника чи якісь інші дрібниці. Головне йти до кінця. І Мухаммед проявив силу волі, показав свій характер та жагу до перемоги. Вважаю, що його перемога стала корисною для всієї команди. Це дуже хороший приклад того, як потрібно налаштовуватись на складні поєдинки.

Данило Стасюк також останні кілька років показує стабільний результат, практично зі всіх змагань він привозить нагороду – це безперечно ознака майстерності. Ми з ним багато спілкуємось і говоримо про те, що вже час змагатись за чемпіонський титул. Ми знаємо наші сильні та слабкі сторони, будемо робити висновки і я думаю, що результат прийде. Також хотів би подякувати його особистому тренеру Віктору Володимировичу Глібенко.

Звичайно щодо інших хлопців в нас теж були певні сподівання. Так, наприклад розраховували, що медаль здобуде чемпіон світу серед юніорів Ерік Арушанян. Але не вдалось йому пройти першого суперника з Киргизії. Також хороші шанси були в Юрія Ідзінського, Каміля Керімова, Валентина Бабій… Загалом у всіх є потенціал на успішний виступ.»

Підсумки 2021

«Ця вікова группа, до 23 років, в нас дуже перспективна. Деякі хлопці не змогли виступити в Белграді через травми. Я вже три роки працюю з хлопцями, бачу як вони прогресують, як боролись по молоді, як тепер виступають в межах U23. Тому ми покладаємо на них великі надії.

Я думаю в нас досить непоганий результат в цьому році. Є нагороди континентальні та світові. Чемпіонат світу в Белграді став таким підсумком і те, що в нас є чемпіон – це дуже важливо. На чемпіона рівняються і ростуть на його прикладі.

Останні два роки були непростими, в умовах пандемії було досить непросто – адже не було можливості їздити на міжнародні змагання. Молодим хлопцям важливо набиратися досвіду, морально звикати до відповідальних стартів.

Але цього року змагання відновились і ми входимо в звичний ритм. Сподіваюсь, що наступного року в нас буде ще більше міжнародних турнірів в календарі.

Слід зазначити, що до першого ліцензійного турніру залишилось менше двох років! Вже восени 2023 року нашим хлопцям доведеться змагатись за олімпійські путівки на дорослому чемпіонаті світу. Звичайно, що всі наші борці, котрі нині молодше 23 років будуть претендувати на здобуття ліцензій та власне участь на Олімпіаді в Парижі.»

Про підтримку

«Зараз в нас дійсно комфортні умови для підготовки. І хлопці і тренерський штаб відчувають підтримку Асоціації вільної боротьби. Президент АВБУ Юрій Копитко та віце-президент Едуард Прощук часті гості в тренувальному залі, вони весь час на зв’язку. І без цієї підтримки ми би напевно не змогли показувати такі результати, як в Белграді. Тренувальні збори, додаткове харчування, форма, медицина – є безліч питань і добре, що є люди, котрі їх вирішують. Це дозволяє нам тренерам та спортсменам зосередитись на результаті.

Вже кілька років поспіль всі чемпіони та медалісти змагань у всіх вікових категоріях отримують солідні премії. Це надихає та мотивує молодих хлопців. Справа в тому, що коли ми говоримо про вікову групу до 23 років, то наші основні завдання: зберегти їхнє здоров’я, щоб вони належно харчувались, отримували фахову медичну допомогу та зберегти їх в боротьбі.»