Головний тренер жіночої збірної поділився враженнями від чемпіонату України в столичному палаці Спорту.

Про організаційний рівень ЧУ

«Я, як і всі шанувальники боротьби, отримав масу задоволення від чемпіонату України. Все відбувалось дійсно на дуже високому рівні. Жіноча збірна України – одна з найсильніших у світі, тому за нами уважно стежать, і мені було дуже приємно чути від багатьох іноземних колег тренерів високу оцінку нашого чемпіонату. Писсали не лише мені, але і керівництву Асоціації спортивної боротьби, і суддям і всі дякували за якісну трансляцію та видовищну боротьбу. Адже за чемпіонатом онлайн стежили у всьому світі, були серед глядачів і представники UWW, які також відзначили організаційний рівень змагань. АСБУ та Міністерства молоді та спорту працюють в унісон і створюють належні умови для наших спортсменів, це бачать в світі і вважаю ми  довели, що Україна вже готова приймати змагання рівня чемпіонату Європи.

Той факт, що цього року внутрішній чемпіонат відбувався у палаці Спорту – це важливий крок для популяризації нашого виду спорту, привернення уваги глядачів. І безперечно це дуже позитивний досвід для молодих спортсменів. Тому варто згадати про всіх партнерів АСБУ, завдяки яким призовий фонд чемпіонату складав півмільйона гривень: ТМ «ЛІМО», ТМ «Карпатська Джерельна», мережі фітнес центрів в Нью-Йорку Match Point NYC , бренду «Lanavitta» та мережі «Blackwood Burger».

Чемпіонат України став для жіночої збірною головним етапом відбору на чемпіонат Європи серед дорослих, який відбудеться наприкінці березня в Угорщині та чемпіонату Європи U23 у Болгарії. Після Олімпіади традиційно відбувається зміна поколінь, в нас дуже багато дівчат які успішно виступають на рівні U23. Найсильніші спортсменки поїдуть на дорослий чемпіонат Європи, але до Болгарії у віковій групі U 23 в нас теж буде хороша потужна команда.»

Результати ЧУ

«Великих сенсацій на чемпіонаті не сталося. Перемогли дійсно найсильніші та найдосвідченіші. Сподіваюсь глядачам було цікаво спостерігати за сутичками, адже було дійсно багато спортсменок міжнародного рівня. І майже в усіх категоріях вся перша трійка є чемпіонками та призерками або дорослого ЧЄ, або чемпіонату до 23 років. Як я вже казав, зараз ми на стадії зміни поколінь.  Доросла боротьба більш технічна, більш фізично витривала і цього року для багатьох дівчат повинен якраз відбутись цей перехід. Сподіваюсь чемпіонат Європи в Будапешті стане для багатьох з них успішним трампліном у дорослу боротьбу.

У категорії 50 кг непогану боротьбу показала Тетяна Профатілова, вона боролась дуже динамічно і тепер претендує на поїздку на дорослий чемпіонат Європи. Лідер легкої ваги Оксана Лівач зараз травмована і  не відомо чи встигне вона відновитись до континентальних змагань.

Христина Береза перемогла у вазі 53 кг, але у фіналі вона отримала травму коліна, тому наразі не відомо чи зможе вона представляти країну на змаганнях у березні.

В категорії 55 кг передбачувано перемогла Олександра Хоменець, котра є наймолодшою спортсменкою, що здобула медаль дорослого чемпіонату світу минулого року. І звичайно вона головний претендент на поїздку в Угорщину.

У вазі 57 кг чемпіонкою стала дуже сильна борчиня – Аліна Грушина. На неї ми покладаємо великі надії, будучи чемпіонкою Європи та світу U23, вона вже брала медаль на дорослому чемпіонаті Європи і сподіваємось цього року вона візьме золото.

У вазі 59 кг в Соломії Винник не було надто сильних суперниць, але вона показала хорошу зрілу боротьбу, всіх перемогла достроково  – тому я вважаю в неї є всі шанси достойно представити країну на ЧЄ.

У вазі 62 кг виграла безперечний лідер Ілона Прокопевнюк. Це доросла сформована спортсменка, яка змагається за медалі на дорослому килимі. В неї дуже високий рівень підготовки – вона не лише виграла всі свої сутички достроково, але й не віддала жодного балу суперницям. Віце-чемпіонка України Антоніна Кулагіна буде змагатись за місце в команді на чемпіонат Європи U23 з молодою перспективною  Катериною Зелених, котра  стала третьою. Вона тільки вийшла з молоді і встигла гарно показати себе а міжнародному рівні у віковій категорії U23.

Чемпіонкою України у вазі 65 кг стала Тетяна Ріжко, призерка дорослого чемпіонату Європи і цього року ми також очікуємо від неї медалі. В її вазі боролась титулована Оксана Гергель (Кухта), тобто є конкуренція і є ріст.

Алла Белінська опустилася в нижчу більш комфортну для неї категорію 68 кг і показала результат. Також в  цій вазі є хороші спортсменки до 23 років – Анастасія Лавренчук та Оксана Чудик, ймовірно вони будуть виступати на чемпіонаті Європи U23 в різних категоріях 65 кг та 68 кг.

В категорії 72 кг перемогла чемпіонка світу U23 Анастасія Альпєєва, вона молода, але добре мотивована та підготовлена. Вважаю, в неї є хороші шанси проявити себе на дорослому килимі.

І у вазі 76 кг впевнено перемогла на чемпіонаті Анастасія Осняч. Вона буде готуватись до поїздки на ЧЄ, а віце-чемпіонка Романа Вовчак – буде виборювати право їхати на чемпіонат Європи U23.»