Головний тренер жіночої збірної розповів як дівчата потрапили на чемпіонат Європи в Будапешті та про наступні змагання, на які вирушать українки

Про дорогу до Угорщини

«Одразу після початку війни було розуміння, що необхідно вивозити наших спортсменок за межі країни і Асоціація спортивної боротьби створила для цього всі можливі умови. З ініціативи Президента АСБУ Юрія Копитко були проведені перемовини з іноземними партнерами у Польщі та Угорщині та було прийнято рішення зібрати всіх дівчат у Львові для подальшої евакуації. Команді знадобилось близько шести днів, щоб дістатися до Львова. З Київської, Полтавської, Дніпропетровської областей доїхати було непросто, адже деякі ділянки дороги обстрілювались.

У Львові дівчата мали кілька днів перепочинку і тоді автобусом вирушили до Будапешту. Угорська Федерація створила для наших борчинь всі умови для комфортного проживання, тренування та харчування. І вже тоді, коли команда була у безпеці було прийнято рішення приймати участь в чемпіонаті Європи.  Також би хотів згадати про роль Міністерства молоді та спорту, яке зараз веде боротьбу на спортивному фронті. Наш міністр Вадим Гутцайт докладає всіх зусиль, щоб вітчизняні спортсмени могли захищати честь країни на світовій арені та у всіх куточках землі лунав український гімн.»

Про чемпіонок в якості тренерів

«Чоловіча частина тренерського складу, а також чоловіча команда з вільної боротьби прийняли рішення не залишати межі рідної держави під час війни. Ми вирішили, що з моральної точки зору це було б неприйнятно. Адже зараз вирішується доля нашої держави і ми повинні допомагати тут.

Тому постало питання, хто керуватиме тренувальним процесом під час збору. На роль старших тренерів ми обрали найдосвідченіших та найвідповідальніших спортсменок, які через власні травми не могли приймати участь в змаганнях. Ці дівчата мають авторитет в колективі. Старшою поставили Юлію Ткач, яка є однією з найтитулованіших борчинь в жіночій боротьбі, вона чемпіонка світу та Європи. Звичайно я весь час був на зв’язку, давав настанови і всіляко підтримував. До того ж чоловік Юлії є старшим тренером збірної команди, тому ми працювали з ним в тандемі. Юлія п’ятнадцять років у великому спорті, тому вона максимально добре впоралась зі своїм завданням.»

Про результат

«Я переконаний, що в інших умовах результат був би ще кращий і ми би посіли перше місце в командному заліку. Звичайно, відсутність тренерського штабу та повноцінної планової підготовки вплинула на загальний результат. Троє перших номерів не змогли взяти участь у чемпіонаті, плюс прикра травма Соломії Винник, яка претендувала на медаль.

Мушу визнати – психологічний стан дівчат дуже різний. Їхні думки зараз не про на спорт вищих досягнень, а про рідних, які залишились під бомбардуваннями.

Зважаючи на всі ці чинники дівчата показали гідний результат. Але маємо пам’ятати, що в нас дуже потужна школа та неймовірний потенціал. Наші дівчата готові вигравати чемпіонат світу. Зараз в команді відбувається зміна поколінь, борчині які боролись по U23 переходять у дорослу боротьбу. І я впевнений, що вже за рік на ліцензійному чемпіонаті світу українки йшли би на рівних з японками. Проте зараз пішов збій тренувального процесу і зараз складно щось прогнозувати. Наша ціль зараз зберегти дівчат і я знаю, що Асоціація спортивної боротьби України докладе всіх зусиль, аби створити всі умови та не втратити те, що є. Спорт вищих досягнень – це час, і зараз дуже важливо не порушувати тренувальний процесс, не втрачати час.»

Про наступні змагання

«Після чемпіонату Європи наша команда залишилась у Будапешті. Якщо ситуація дозволить і якщо це буде безпечно, то ми плануємо після Пасхи, 28 квітня, провести збір в Заросляку. Наразі, ми ще не вирішили де саме, але пріоритетом для нас буде – безпека.

Цього літа в нас заплановані виступи по юніорам на чемпіонаті Європи в Римі в кінці червня та рейтинговий турнір по дорослим  «Open Poland» всередині липня. Попередньо планувалось, що турнір у Варшаві мав би бути відбірковим до чемпіонату світу. Але спершу нам потрібно продумати, як коректно організувати відбори на ці змагання. Якщо ми не зможемо провести турнір всередині країни, то можливо це питання буде вирішуватись на якихось міжнародних стратах. Або ж проведемо прикидочні сутички для всіх бажаючих. Найближчим часом тренерський штаб надасть свої пропозиції на розгляд Президенту  Асоціації спортивної боротьби Юрію Копитко і тоді на офіційному сайті буде озвучене остаточне рішення.»