Ми поспілкувались з президентом Асоціації спортивної боротьби України про те, як змінилась робота АСБУ після початку війни, про нові виклики та перспективи

Про нові виклики

«Від самого початку війни в мене та всієї нашої команди було  усвідомлення, що ми маємо рухатись далі та зберегти глибокі традиції української боротьби.  Війна нас змотивувала працювати ще більше, ще більше допомагати та дбати про спортсменів, щоб вони попри все могли гідно представляти нашу державу на міжнародних змаганнях. Адже відданість улюбленому виду спорту – це на все життя і нічого не може це змінити.

Щодо фінансування та організаційних питань, то зараз значно збільшилось навантаження на Асоціацію. Але завдяки згуртованості наших друзів та партнерів наші збірні команди U 15 та U17 мали можливість приймати участь у всіх чемпіонатах Європи та світу згідно календаря. Ці вікові групи виступили надзвичайно успішно. Так жіноча збірна стала першою в командному заліку на чемпіонатах Європи U 15 та U17, а також посіли третє командне місце на чемпіонаті світу U17. Команда вільників стала третіми на чемпіонаті Європи U 15, а команда класиків здобули командну бронзу на ЧЄ U17. Та й загалом цей рік був надзвичайно успішним для українських збірних у всіх вікових категоріях.

Про міжнародну підтримку

«В перші дні війни нас одразу підтримали федерації Польщі та Угорщини, завдяки чому наші дівчата змогли тріумфально виступити на чемпіонаті Європи. А зараз все відбувається через Об’єднаний світ боротьби. Тобто, країни які висловлюють бажання допомогти звертаються до UWW, а потім бюро озвучує нам які є пропозиції та можливості.  Є хороший зв’язок та розуміння особисто з Президентом UWW Ненадом Лаловичем. Тому сподіваємось, що наступного року отримаємо допомогу та зможемо наступного року вже розпочати підготовку до основних наших змагань – Олімпіади в Парижі.

Дякуючи Богу цього року ми зуміли закрити весь календар власними силами, дякуючи підтримці міністра Вадима Гутцайта та Міністерства молоді та спорту, Національного Олімпійського Комітету та особисто Сергія Бубки, за сприяння народного депутата Едуарда Прощука, наших партнерів Компанії «Лімо» та бренд «Lanavitta» (директор Євген Овсієнко). Всі ми ще більше згуртувались заради спільної мети.

Оскільки спортивний сезон добігає кінця, ми вже зараз думаємо про наступний змагальний рік. Готуємось до нових викликів, розуміємо, що буде дуже не просто. Саме через це ми заснували Міжнародний Фонд для підтримки спортивної боротьби України при АСБУ. Ми визначили три пріоритетні напрямки роботи фонду: підтримка Національних збірних команд, підтримка Збройних Сил України та підтримка спортсменів, як постраждали від війни та потребують допомоги.»

Про настрій в збірних командах

«Настрій в збірних командах хороший, бойовий. І ми це можемо побачити по результатам, які демонструють наші спортсмени на головних стартах. Звичайно на початку війни, в лютому у всіх був шок та розгубленість, але тренери зуміли підтримати, згуртувати та налаштувати спортсменів на подальшу роботу. Саме тренери донесли наскільки важливо для країни зараз достойно виступати на міжнародних змаганнях. Вся команда Асоціації працювала, щоб створити максимально сприятливі умови для збірних команд і я вважаю нам все вдалося. Команди зібрані та готові боротися за медалі.

Зараз триває планова підготовка до чемпіонату світу. Збори проходять на базах в Заросляку та під Києвом в Конча-Заспі. Саме з Олімпійського центру команди вирушать до Сербії на чемпіонат.»