Два місяці Національна жіноча збірна України подорожувала університетами та коледжами Сполучених Штатів Америки, під час туру наші титуловані спортсменки, чемпіонки світу та Європи, призерки Олімпіади розповідали спортивній спільноті США про Україну та про нашу боротьбу із російськими загарбниками.

Подібний тур збірної команди можна назвати безпрецедентним в історії вітчизняного спорту. Навчально-тренувальні збори закордоном – це звична практика для всіх видів спорту, але борчині взяли для себе біль амбітну мету – познайомити американців з Україною та її незламним народом. Під час туру українки побували у шести штатах Ілінойс,  Айова, Колорадо, Місурі,  Північна Кароліна та Нью Джерсі.  В кожному університеті чи коледжі  дівчата читали лекцію про Україну, розповідали про особистий досвід життя в окупації та як це готуватись до міжнародних змагань під звуки сирен. Ефект від щирості та чесності наших дівчат був приголомшливим. Громадяни США дуже чутливі та небайдужі люди і тому вони одразу виявляли бажання допомогти. Українські борчині розповідали про наших волонтерів, про Благодійні Фонди, яким можна довіряти. Розповідали про зруйновані спортивні комплекси, про знищену спортивну інфраструктуру і про тренерів, котрі незважаючи ні на що тренують школярів.

Реалізувати настільки масштабний проект було непросто. Лише підготовка зайняла понад півроку! Ідея туру з’явилась ще навесні, під час чемпіонату Європи. Президент Асоціації спортивної боротьби Юрій Копитко підтримав амбітний проект та пообіцяв максимальну підтримку. Після цього проджект-менеджер Андрій Воронцов розпочав промацувати ґрунт, а вже на початку літа все закрутилось по повній. Загалом було залучено понад сорок організацій.

Не так давно в США жіноча боротьба увійшла до пулу «університетських видів спорту» і тому функціонери цього виду спорту зараз максимально зацікавлені в популяризації боротьби серед жіноцтва. Українську жіночу збірну добре знають в США, адже в грудні минулого року в Айові українки здобули Кубок світу. Тому зустріч з такими відомими спортсменками справляла велике враження на студенток університету. Проте, найбільшою несподіванкою для нашої команди стала їх популярність за межами студентських кампусів, в Айові українок впізнавали просто на вулицях і одразу просились сфотографуватись.

Слід зазначити потужну медіа-підтримку туру українських борчинь. В кожному місті дівчата зустрічались з журналістами, приходили на радіо та розповідали про свою Батьківщину. А у вільний час наші чемпіонки зустрічались з цікавими людьми, наприклад з голлівудським актором Ренді Кутюром, ходили в гості до легендарного американського борця Дена Гейбла, і навіть були запрошені повноважним послом Оксаною Маркаровою до посольства України у Вашінгтоні.

Також троє дівчат Ірина Коляденко, Юлія Ткач та Оксана Лівач у супроводі Президента Асоціації спортивної боротьби України Юрія Копитко побували на гала-вечорі «Wrestle Like A Girl» – щорічний захід, який ставить на меті популяризацію жіночої боротьби та захист прав жінок.

Дівчатам не вперше виконувати роль спортивних посланців України. Цього літа борчині вже побували в Японії, де також багато розповідали про Україну і весь час спілкувались з пресою. Зараз Асоціація спортивної боротьби веде одразу кілька перемовин, щодо подібних турів в різних куточках світу. І ми впевнені, що така спортивна дипломатія дасть свої плоди та допоможе Україні перемогти!

Національна жіноча команда з боротьби висловлюють вдячність за допомогу всім, хто долучився до організації цього туру:  тренер Унівесритету Чикаго Matt Gentry, Steve Micic Президент Galaxy Wrestling, Patrick Martinez Координатор у Чикаго, Clarissa Chun тренер Університету Айови, Kylee Walker асистент THINK IOWA CITY, Josh Schamberger Президент THINK IOWA CITY, Tonya Verbeek тренер Університету Айови, Jon McGovern та  Dennis Hall головні тренера Унівесритету Д’юбек, Jeff Meeker директор Athletics, Revier, Zachary головний тренер Університету Авіли, Terry Steiner тренер Національної збірної США, Justin Harty Головний борцівський тренер, Dana Deussing та Lindsay Althaus з коледжу Грінсборо, Lori Ayres D1 жіночий тренер, Renee Carbonaro та Tela O’Donnell Bacher з Wrestle Like a Girl.

А також українській команді завдяки ця поїздка була реалізована: Президенту Асоцації спортивної боротьби України Юрію Копитко, Міністерству молоді та спорту України та Міністерству Закордонних справ України.