Останній два роки українські спортсмени дійсно дивують цілий світ, оскільки тренуючись буквально в перервах між повітряними сиренами – все одно показують високий рівень майстерності та здобувають найвищі нагороди головних борцівських змагань. Не менше дивує й Асоціація спортивної боротьби України, чия робота зазвичай залишається за лаштунками, але саме команда Асоціації під керівництвом Юрія Копитко створює  максимально комфортні умови для наших атлетів, дбає про належні умови тренувань та знаходить фінансування для поїздок на змагання.

Надзвичайно важливо, що АСБУ вдалося зберегти традицію відзначати наприкінці року призерів та чемпіонів міжнародних змагань. Ось і цього разу в грудні велика борцівська родина зібралась у Львові, щоб згадати миті перемоги та вшанувати найкращих борців 2023 року. Завдяки надійним партнерам АСБУ компаніям «ЛІМО», «Lanavitta», «Карпатська Джерельна»,  Готельному комплексу «Атлас», Міністерству молоді та спорту України,  Національному Олімпійському Комітету України та IT – компанії SoftServe  заохочувальні премії для спортсменів та тренерів склали понад чотири мільйони гривень.  

Цей спортивний рік був досить успішним для наших спортсменів. Жіноча збірна перемогла у командному заліку на чемпіонаті Європи, на чемпіонаті Європи U23, чемпіонаті Європи U20 та стали віце-чемпіонками на чемпіонаті світу U23. Українки під керівництвом Володимира Євонова залишаються однією з найсильніших команд світу. Восени наші найтитулованіші борчині проїхали тисячі кілометрів по Сполученим Штатам, щоб розповідати спортивній спільноті про України. Американці впізнавали наших спортсменок та прислухались до їхніх слів. На ліцензійному чемпіонаті світу українці завоювали п’ять нагород та дві Олімпійські Ліцензії. Путівки до Олімпійського Парижу здобули Олімпійський чемпіон та призер  Жан Беленюк та призерка Олімпіади в Токіо – Ірина Коляденко. 

Президент Асоціації спортивної боротьби вважає, що попри все традиції повинні бути збережені: «Ми будемо це робити за будь яких обставин, адже наші спортсмени завжди потребують підтримки.

В першу чергу,можливість проведення подібного вечора – це заслуга наших ЗСУ, яким ми завдячуємо кожним своїм днем.

Кожного дня спільно з командою ми робимо все можливе для розвитку боротьби в Україні та її популяризації в світі. Наша велика команда обʼєднує в собі спортсменів, тренерів та керівників, які люблять цей вид спорту. Ми обʼєднані задля спільної цілі – досягнення найкращих результатів.

Такі заходи, це хороша нагода ще раз подякувати спортсменам та тренерам за їхні досягнення. Та усім разом згадати найяскравіші моменти цього борцівського року.  Дякую усім партнерам, колегам, друзям та гостям.

Знаю, що нас чекає ще багато випробувань, але впевнений ми впораємося.»

Вечір минув у надзвичайно теплій дружній атмосфері. Насправді борцівська родини не так часто зустрічається за межами килима, адже весь рік спортсмени наполегливо тренуються. Приємною несподіванкою став виступ Олега Собчука з гурту «СКАЙ». Але звичайно головними зірками того вечора були наші борці та тренери. І ми віримо, що наступного року в нас буде ще більше приводів для того, щоб пишатися, адже попереду Олімпіада і наші борці налаштовані  рішуче.

Наприкінці року також хотілось би відзначити, що попри всі виклики військового часу Асоціація функціонує в штатному режимі і продовжує розвиватись. Так, на початку війни борцівська спільнота створила Благодійний Фонд спортивної боротьби та взяла на себе зобов’язання допомагати 125 Окремій Бригаді територіальної Оборони Збройних Сил України. Спільними зусиллями вдається регулярно передавати на фронт дрони, антидронові рушниці та навіть авто.

Цього року АСБУ вдалося вивести Кубок України на принципово новий рівень. Змагання за Кубок запам’ятаються,я к одні з найяскравіших та  найвидовищніших турнірів в цьому році. А дорогоцінний Кубок (що увійшов до реєстру рекордів України, як найдорожчий трофей) – став мрією кожного спортсмена та тренера!

Ми не втомлюємося дякувати нашим сміливим захисникам, які захищають нашу землю від російських окупантів. Завдяки ЗСУ молоді спортсмени мають можливість тренуватися та представляти країни на міжнародній арені.