Нещодавно Міжнародна асоціація боротьби (UWW) представила заявку на чемпіонат Європи з боротьби, який з 12 до 19 лютого відбудеться в Бухаресті (Румунія). У списку є 60 спортсменів, яких допустили в нейтральному статусі – це представники рф та білорусі. Серед них є 15 спортсменів, які підтримали війну проти України.

«Асоціація спортивної боротьби України засуджує рішення МОК та UWW допустити спортсменів з росії та білорусі. Їх повернули на міжнародну арену ще напередодні чемпіонату світу в сербському Белграді в 2023-му. Багато хто з російських атлетів перейшли з ЦСКА та Динамо до інших спортивних клубів, і згодом виступали на міжнародних змаганнях. Це був основний аргумент UWW щодо їхнього допуску.

Звичайно, ми шоковані, як ігнорують критерії нейтральності, коли росіян і білорусів допускають до турнірів. Як в сучасних умовах можна не помітити пряму підтримку війни від певних спортсменів? Вочевидь, організації заплющують на це все очі. На чемпіонат Європи справді допущені Садулаєв, Угуєв, Колодинська та інші спортсмени, які однозначно підтримують військову агресію рф та керівництво своєї країни.

Це, певна річ, неправильно та несправедливо. На жаль, рішення щодо допуску росіян на чемпіонат Європи вже ухвалене, тож глобально впливати на це ми не можемо. Асоціація спортивної боротьби України, без сумнівів, виступає за те, що наші борці мають їхати на міжнародні змагання та перемагати росіян і білорусів. Зараз наше завдання – показувати наш характер, доводити силу та незламність України та підіймати над головою синьо-жовтий стяг після перемог. Також варто пам’ятати, що українські борці не тиснуть руки жодному російському чи білоруському спортсмену чи тренеру, а відтак нагадують усьому світові хто представляє країну-терориста та їх злочинну владу.

Дякую українській спортивній спільноті та, зокрема, журналістам, які активно спростовують факти «нейтральності» атлетів з країн-терористів», – сказав президент АСБУ Юрій Копитко.