В Конча-Заспі підготовчий збір проходить  чоловіча збірна з греко-римської боротьби. Головний тренер Сергій Андреєв постійно дає нові творчі завдання борцям – робота з захватом руки; боротьба в «петлі», в «хресті»; атака з захватом тулуба. І кожного разу борцям доводиться шукати нестандартні рішення.

Після насиченого, динамічного тренування ми записали розмову з керманичем класиків про його бачення роботи, акценти в підготовці та плани на найближчий час.
– Цей рік розпочався з серйозного іспиту для чоловіків, що можете сказати про чемпіонат України в Кременчуці?
– В цілому мені дуже сподобався чемпіонат України. Було дуже багато яскравих сутичок. Борці демонстрували характер, швидкість, тиск! Безкомпромісну боротьбу! Звісно, є над чим працювати – десь відстають ноги, часом руки не на місці, стійка неправильна. Але відчувалося, що хлопці серйозно готувалися до цих змагань. Багато хто з борців ганяв вагу – це свідчить про те, що в борців є бажання! Вони хочуть себе проявити, показати гідний результат, і це – головне. Сьогодні в Конча-Заспі в нас є можливість побачити в роботі всіх борців, які хочуть боротися, рости, перемагати.

Справа в тому, що сучасна боротьба є досить жорсткою, динамічною, силовою і висуває до борців конкретні вимоги. Сьогодні, щоб показувати результат на міжнародній арені, борець повинен бути відмінно підготовленим в усіх аспектах – фізично, технічно, функціонально і психологічно. Відповідно до цього, спортсмени мають виконувати належні обсяги робіт. Можливо, комусь, особливо на початку, буде фізично важко.

З колегами намагаємо корегувати силу навантажень. Наше завдання не загнати, а перелаштувати борців. Зараз багатьом з них важливо перетерпіти. Втягнутися. А далі організм адаптується до нових навантажень і буде працювати в нормальному режимі.

В перспективі плануємо частіше вивозити борців на змагання, щоб вони напрацьовували міжнародний практичний досвід. Адже відомо, що найкраще тренування це – змагання. Вже в цьому місяці українці візьмуть участь в турнірі Гран-прі Угорщини. Далі плануємо боротись в Данії. Під питанням Естонія. Будемо шукати турніри в Грузії, Азербайджані, Ірані – борцівських країнах, де є високий рівень конкуренції. Щоб кожен борець від якого ми чекаємо результату мав змогу проборотись 5-6 турнірів. Пройде пару зборів і ми будемо бачити хто чим дихає. В кого варто вкладати в кого ні.
– Чи можна, на вашу думку, змінити стиль боротьби вже сформованих борців?
– В кожного різний стиль боротьби. Хтось темповик, хтось чинить тиск, хтось вміє обігрувати. Комусь достатньо пояснити, як дістатися захвату, щоб якісно провести атаку. Гадаю не варто підганяти боротьбу досвідчених майстрів під єдиний шаблон. Ми можемо тільки допомогти борцям розвинути сильні сторони, розібрати з ними і спробувати виправити слабкі місця. Не хотілося б вішати ярлики і казати, що хтось бореться неправильно. А молодим борцям щиро бажаємо побільше впевненості, азарту, нахабства та хорошого зухвальства аби йти вперед і не зупинятись. Перемагають дорослі, значить вони заслуговують їхати. Перемагають молоді – їм дорогу. Звісно будемо намагатися більше обкатувати молодь. Критеріями відбору на чемпіонат Європи були призери чемпіонату світу минулого року та чемпіони України. Ми не збираємось їх порушувати. Будемо старатись створити в кожній вазі хорошу конкуренцію. Щоб лідери відчували відповідальність. Місяць битимеш байдики – пастимеш задніх. Ти маєш бути прикладом і працювати як належить!

– Борці відзначають насиченість та ефективність ваших тренувань. Основний акцент робиться на пошук рішення в захваті та чинення тиску для успішного завершення атаки.

– Сьогодні перемагає той хто нав’язує свою боротьбу. Під час чемпіонату України в Кременчуці ми бачили багато поєдинків рівня чемпіонатів світу. Борці йшли в наступ, тримали темп, проводи ефективні атаки. Це говорить про те, що наші хлопці мають великий потенціал! Сьогодні все буде залежати від того, як ми будемо працювати. Кожен борець має усвідомити особисту відповідальність за власне відношення до тренувань. Дотримуватися чіткої дисципліни з виконання режиму. Не пропускати зборів. Сумлінно тренуватися вдома. Якщо борець приїхав на збір і вже на першому тренуванні «підсів», такого бути не повинно. Ми маємо серйозно працювати від початку і до кінця. Ніякої невизначеності бути не може. Щоб досягти результату, має бути в усьому професійний підхід!

Вчора було важке тренування, сьогодні теж, однак витримали ж. Крок за кроком будемо підніматись. Борці на характері вчаться долати навантаження і почнуть поступово звикати до них. Сьогодні вони мають бути готові в високому темпі витримати 5-6 сутичок! Потрібно йти в наступ, чинити тиск, робити прийоми. В партері стояти. Словом є над чим працювати. Вже бачиш кому чого не вистачає. Комусь фізики, іншому техніки. Вже бачиш, хто як ставиться до роботи. Впевнений, час все розставить по своїх місцях, але те що в нас є багато талановитих борців – незаперечний факт.
– Є порозуміння з колегами?
– З тренерами знаходимо спільну мову. Хотілося б, щоб особисті наставники також долучалися до роботи. Розмовляємо в телефонному режимі. Кожному з них готовий дати відповідь на будь-яке запитання. Для мене немає незручних тем. Про все говоритимемо відкрито. Ніяких кулуарних перемовин. До кожного борця буде рівне відношення.
– Поділіться планами.
– Попереду чемпіонат Європи серед чоловіків. Вже 17-го лютого почнеться підготовка до чемпіонату Європи U-23. На нас чекає багато турнірів. Хотілося, щоб їх було ще більше. Будемо організовувати спільні збори за участю чоловіків, молоді, кадетів, створювати котел, де борці, переймаючи досвід один в одного, будуть вдосконалюватися й зростати. Хочу підбадьорити кожного – той, хто буде сумлінно працювати, професійно ставитися до тренувань, дотримуватися режиму, контролювати вагу, слідкувати за харчуванням, берегти здоров’я – у того є великі шанси досягти успіху.
– Бажаю Вам усіхів в роботі.

Розмову вів Олександр Пастухов