З 19 по 24 жовтня в місті Лутракі (Греція) відбувся ХХІІ чемпіонат світу з вільної та греко-римської боротьби серед ветеранів. Від України у змаганнях взяло участь 14 спортсменів: 11 – в змаганнях з вільної боротьби та 3 – в змаганнях з греко-римської боротьби.
Першими на килим вийшли борці вільного стилю.

В дивізіоні А (вік спортсменів 35-40 років) нашу країну представляли харківчани: Косинцев Олександр у ваговій категорії 70 кг., Гуда Ігор у ваговій категорії 78 кг.,Літвінов Олексій у ваговій категорії 88 кг. та Патиковський Дмитро з м. Тернопільу ваговій категорії 78 кг..На жаль, жодному з них не вдалося потрапити у трійку кращих.
Срібний призер чемпіонату світу 2018 року Косинцев Олександр в першому колі з рахунком 10:0 переміг німецького спортсмена Томаса Феркланда. В другому колі, за вихід в півфінал, він програв казахському борцю Тимуру Шанбаєву з рахунком 5:0 і вибув з боротьби за медалі, залишившись на 8 місці.
Дмитро Патиковський у чвертьфіналі з рахунком 10:0 програв майбутньому фіналісту Ельдару Гайдарову з Росії. В боротьбі за вихід у малий фінал (боротьба за 3-5 місце) він уступив казахському спортсмену з рахунком 4:3 і зайняв 7 місце.


В цієї же ваговій категорії виступав Гуда Ігор. В першому колі він з рахунком 6:0 програв багаторазовому чемпіону світу з Молдови і зайняв 11 місце.


Літвінов Олексій у кваліфікації програв на туше майбутньому чемпіону Булату Дашінімаєву з Росії. В боротьбі за вихід у малий фінал Олексій поклав на лопатки турецького борця Таху Саіна в першому періоді. На жаль, в боротьбі за трете місце він програв другому російському борцю М. Тайровському і залишився на п’ятому місці.


В дивізіоні B (вік спортсменів 41-45 років) Україну представляли: Олексій Полосенко з Київської області у ваговій категорії 78 кг., Віталій Городницький з м. Тернопіль у ваговій категорії 88 кг. та Олексій Новицький з Києва у ваговій категорії 100 кг..
Олексій Полосенко в змаганнях такого рівня бере участь вдруге. Два роки тому йому не вдалося потрапити до складу призерів. В цьому році Олексій підготувався значно краще і в кожній сутичці демонстрував велике бажання перемогти. У чверть фіналі він без боротьби подолав іранського спортсмена МохсенаХодабандехлу. В півфіналі Полосенко О. в рівної боротьбі поступився румуну Ч. Фазакасу з рахунком 5:4. В боротьбі за трете місце український борець не залишив шансів А. Трангі з Молдови, перемігші його з рахунком 10:0.

Для Віталія Городницького це перші змагання такого рівня. В кваліфікації його супротивником був потужний американський спортсмен Рудольф Джеймс, який переміг Віталія з рахунком 4:0. На жаль, в чверть фіналі американець запізнився на сутичку і був знятий зі змагань, а наш спортсмен не отримав шансу боротися за третє місце.


Олексій Новицький був готовий до перемоги у своєї ваговій категорії, однак відсутність досвіду виступів на міжнародних змаганнях завадила виступити вдало. В чверть фіналі він легко переміг азербайджанця А. Хаджиєва з рахунком 11:0. В півфіналі Олексій поступився майбутньому чемпіону К. Жержаку з Польщі з рахунком 4:0. В боротьбі за трете місце О. Новицький не зміг виконати жодного прийому болгарину М. Кодакову і з рахунком 1:1 віддав йому третє місце, а сам залишився на п’ятому.


В дивізіоні С (вік спортсменів 46-50 років) за Україну виступали: Шевцов Сергій з м. Маріуполь у ваговій категорії 70 кг., Галка Андрій з м. Житомир у ваговій категорії 70 кг. та Гаврилець Ігор з м. Чернівці у ваговій категорії 88 кг.


Для Сергія Шевцова це вже не перший старт у чемпіонатах світу і він готовий психологічно протистояти кращим борцям світу. Однак, йому не вистачає фізичної сили, що є основною причиною програшу на цьому чемпіонаті.В кваліфікації та чвертьфіналі він переміг спочатку угорця З. Шоля 10:0, а потім турка О. Капарана з рахунком 3:0. В півфіналі Сергій поступився майбутньому чемпіону М. Акбарпур Бахнамири з Ірану 9:0. В боротьбі за третє місце йому як раз і не вистачило трошки для перемоги над німецьким спортсменом С. Пеншевим. Сергій вдруге на чемпіонатах світу займає п’яте місце.
В цієї же ваговій категорії виступав Андрій Галка. Це його перші змагання такого рангу. В кваліфікації Андрій поступився турецькому спортсмену О. Копарану і вибув з подальшої боротьби.

Ігор Гаврилець на цих змагання зміг доказати, що кожна людина може досягти бажаного, якщо цього буде сильно бажати. Розпочав займатися боротьбою в 42 роки він став бронзовим призером чемпіонату світу 2021 року. В чверть фіналі Ігор програв потужному грецькому спортсмену Е. Бентіндісу 12:0. В боротьбі за третє місце І. Гаврилець з рахунком 11:0 переміг турецького борця А. Варолу, виконав на останніх секундах зустрічі кидок прогином.


В дивізіоні Е (вік спортсменів 56-60 років) за Україну виступав Борис Біцуков з м. Херсон. Програв в чвертьфіналі американському спортсмену Д. Манвіллу 6:2 він вибув з подальшої боротьби за медалі.
В змаганнях з греко-римської боротьби Україну представляли: чемпіон Європи Мосе Чакнелідзе з Київщини у ваговій категорії 70 кг., дивізіону С; семиразовий чемпіон світу Михайло Нилипюк з м. Луцьк у ваговій категорії 70 кг. дивізіону Е та Юрій Вахрушев з Київщини у ваговій категорії 88 кг. дивізіону Д.

Мосе Чакнелідзе мав досвід виступів на міжнародних змаганнях ще в складі збірної команди Грузії, коли він переміг на чемпіонаті Європи. Тому ми очікували від нього тільки першого місця. В чвертьфіналі він дуже легко подолав турецького спортсмена О. Карамана з рахунком 9:0. В півфіналі в запеклій боротьбі він подолав росіянина А. Щиголіва з рахунком 4:1. В фінальної сутичці Мосе протистояв француз Д. Айнауі, який продовжує професійне виступати за спортивний клуб Німеччини. З рахунком 4:1 перемогу отримав французький спортсмен.

Відповідальний за розвиток спорту серед ветеранів АСБУ Сослан Адирхаєв