В листопаді відбудуться чемпіонати України у вікових категоріях U15, U17, U20, а також Кубок України серед дорослих. Ми поспілкувались с державним тренером з вільної боротьби та дізналися наскільки складно у військовий час організовувати змагання.

Про чемпіонати України

«Сигналом до проведення чемпіонатів стала внутрішня постанова про проведення спортивних заходів в умовах військового стану. Від Міністерства молоді та спорту. Ми були готові негайно розпочати роботу по підготовці, але все одно для організації та узгодження було вкладено дуже багато ресурсів. Всі в Асоціації спортивної боротьбі та Міністерстві розуміли необхідність розпочати змагання, адже від цього залежить робота тренерів, підготовка молодих спортсменів. Зараз ми як ніколи повинні підтримувати нашу молодь, адже чимало юних спортсменів напряму постраждали від російської агресії, і  по цілій країні діти, молодь перебувають у важкому психологічному стані, тому так необхідно аби тренування тривали і спортсмени початківці, а також ті хто присвятив своє життя спорту мали можливість розвиватись та прогресувати.

Зараз існують загальні положення проведення над якими в Міністерстві працювали разом з Національними федераціями. Був розроблений порядок проведення, ключовим моментом для проведення є наявність укриття, яке обладнане всім необхідним. А також дозвіл від військової адміністрації області. Фінансування змагань зараз на Міністерстві молоді та спорту, а також на обласних федераціях, за необхідності якісь непередбачені витрати покриває Асоціація спортивної боротьби.

Щодо місць проведення, чемпіонати у Збаражі та Коломиї були заплановані ще минулого року. І організатори зараз підтвердили свою готовність прийняти змагання. Біла Церква зголосилася прийняти Кубок України, який мав проходити в Сумах. А в Києві відбудеться чемпіонат України серед кадетів, оскільки в Полтаві зараз немає можливості проводити змагання.

На жаль ми усвідомлюємо, що кількість учасників буде значно менше ніж в мирний час. Багато неповнолітніх зараз знаходяться закордоном, значна частина спортсменів зараз є тимчасово переміщеними і ймовірно не мають можливості повноцінно тренуватись, а також частина молодих борців зараз захищають Україну на Сході.»

Про змагальний сезон 2022 року

«Для Національної збірної сезон підійшов до кінця. Спільними зусиллями АСБУ разом з Міністерством молоді та спорту, Національним Олімпійським Комітетом, при підтримці постійних партнерів АСБУ компанії «Лімо» та «Lanavitta» нам вдалося не пропустити жодного континентального чи світового чемпіонату. Наші збірні показали гідний результат, і не зважаючи ні нащо завоювали десятки медалей європейського та світового ґатунку.

Кожна перемога наших спортсменів зараз – безцінна. Насправді тільки ми тут, на місці в Україні, розуміємо скільки праці та зусиль стоїть на шляху до міжнародних змагань. Я навіть не можу перелічити скільки людей залучено до того, щоб спортсмен мав можливість тренуватись та поїхати на чемпіонат. Тому важливо, щоб і тренера і спортсмени цінували такі можливості. На жаль ніхто не знає, що чекає нас наступного року.

Це надзвичайно важливо, що ми не припиняємо участі в міжнародному спортивному русі. Це вже наша велика перемога, що ми продовжуємо займатися спортом та представляємо країну на міжнародній арені. Зараз вся спортивна спільнота консолідувалась навколо однієї мети і спільними зусиллями нам вдається долати усі виклики та всупереч обставинам перемагати на світовій арені.

Насправді зараз для всіх українців є лише одна мета – повна перемога над російськими загарбниками і вже тоді, гадаю ми зможемо посміхнутись, знову радіти перемогам та будувати плани на майбутнє.»

Новий сезон – нові виклики

«Зараз Національні збірні команди їдуть на навчально-тренувальні збори в США. Федерація Сполучених штатів взяла на себе абсолютно всі витрати щодо перебування та перельоту жіночої збірної, а також щодо проживання чоловічої збірної, а наше Міністерство та Національний Олімпійський Комітет забезпечує вільників авіаквитками. На цьому ми завершуємо рік.

І зараз за підсумками чемпіонатів України ми сформуємо Національні збірні, підпишемо контракти. Тренери відзвітують щодо проробленої роботи та подадуть план роботи на наступний рік,  а команда Асоціації буде розробляти календарний план та шукати можливості аби забезпечити спортсменам належний рівень підготовки напередодні Олімпіади. Адже вже наступної осені будуть розіграні перші олімпійські ліцензії.

Наприкінці року ми традиційно робимо рейтинг областей. Дуже прикро, але цього року ми втратили кілька потужних борцівських центрів. До війни одним з найпотужніших борцівських осередків був Харків, а також херсонське спортивне училище. Бахмут, Запоріжська область, Мелітополь, Бердянськ… Ми віримо, що наші українські міста будуть звільнені та відбудовані і знову пишатимуться своїми спортсменами. Власне, чемпіонати України, що відбудуться у листопаді і покажуть нам що ми маємо та з чим нам працювати на наступний рік.

Звичайно під час війни планувати спортивний календар надзвичайно складно, тому ми розробимо календар для Національної збірної, куди будуть включені рейтингові турніри та чемпіонати Європи та світу, а також тренувальні збори. Щодо турнірів на місцях, якщо хтось готовий проводити турніри то ми готові до співпраці. Передусім борцям необхідний змагальний досвід, тому ми розглядаємо також альтернативні турніри у вигляді матчевих зустрічей, або у тому форматі який функціонери у регіонах зможуть організувати.

Проблем на наступний рік нам вистачає. Через терористичні атаки на об’єкти інфраструктури, внаслідок яких маємо відключення електрики, відсутність інтернету, а також через постійні повітряні тривоги – організаційна діяльність дуже сповільнилась. Тепер все займає значно більше часу. Тому маємо це розуміти та враховувати при плануванні на наступний рік.»