Президент Асоціації спортивної боротьби України поділився враженнями від Кубку світу та розповів як вдалося провести традиційну церемонію нагородження кращих борців 2022 року

Про Кубок світу

«Насправді ця перемога була очікуваною. Це результат роботи великої команди Асоціації спортивної боротьби: спортсменок, тренерського штабу та особистих тренерів, працівників офісу АСБУ, які взяли на себе логістичну частину роботи та звичайно наші надійні партнери – Міністерство молоді та спорту  України та особисто міністр Вадим Гутцайт, Національний Олімпійський комітет, компанії «Лімо», «Карпатська джерельна» та «Lanavitta» на чолі з Євгеном Овсієнко. Також хотів би подякувати віце-президенту АСБУ та народному депутату Едуарду Прощуку. Це наша спільна перемога і сподіваюсь попереду в нас ще більші здобутки.

Жіноча збірна неодноразово була найсильнішою командою Європи та завжди вважалась однією з найпотужніших збірних у світі. Тому цього року дівчата це вкотре довели і нарешті здобули Кубок світу, вперше в історії української боротьби. Це дійсно історичний момент. Цей рік був найважчим в історії Незалежної України і нам всім дуже потрібен був цей позитивний промінчик наприкінці року. Це додає наснаги працювати далі та рухатись вперед.

Сьогодні наша країна, як ніколи потребує спортивних нагород, адже кожного разу коли в світі лунає гімн України – це нагадування всьому цивілізованому світу про необхідність допомоги для нашої держави. Безумовно це надзвичайно мотивує спортсменів, і дівчата відчували цю відповідальність тому завзято боролись за перемогу.

Україна потрапила в непросту підгрупу, де були виключно азіатські країни. Багаторічна світова практика показує, що азіатки найсильніші на світовому килимі. Японія, Китай та Монголія – тривалий час були лідерами світової жіночої боротьби. Вважаю, що в перемозі над командою Японії велика заслуга наших тренерів, котрі правильно налаштували дівчат та вчили, як подолати цей психологічний бар’єр, переконали що немає непереможних суперниць. На Кубку світу не буває слабких учасників, адже туди потрапляють лише п’ять найсильніших команд плюс збірна світу. Тобто всі учасниці цих змагань це чемпіонки континентів, світу і навіть Олімпіад. Ми надзвичайно пишаємось нашими дівчатами.»

Про нагородження кращих спортсменів 2022

«Цей рік став найважчим для всіх нас, для Асоціації, для спортсменів, тренерів… морально, психологічно, фінансово… Але завдяки підтримці наших партнерів нам вдалося здавалось би неможливе – ми закрили весь календарний рік по всім віковим категоріям. Наші збірні по всім трьом видам боротьби приймали участь у всіх чемпіонатах Європи та світу від U15 до дорослої збірної. І в спортивному плані це був надзвичайно успішний медальний рік. Наприклад наші жіночі збірні по всім віковим категоріям були першими в командному заліку на всіх чемпіонатах Європи.

Для нас було дуже приницпово провести традиційну передноворічну зустріч всієї борцівської родини, щоб в колі однодумців вшанувати чемпіонів та призерів головних змагань, тренерів. Мені здається, що зараз дуже важливо для всіх мати можливість просто зустрітися, поспілкуватися, потиснути руку. Такі події завжди мотивують спортсменів, вони відчувають, що про них пам’ятають, турбуються та підтримують. Я впевнений, що ці зустрічі також впливають на результати наших збірних. Єдина відмінність – цього року ми вирішили в цілях безпеки провести церемонію у Львові.»

Про цілі на 2023 рік

«Ми налаштовані далі працювати та перемагати. Зараз формується календар змагань та навчально-тренувальних зборів. Спортивні цілі ставлять головні тренери, а обов’язок Асоціації допомогти реалізувати задумане.

На сьогоднішній день в мене є спілкування з усіма федераціями дружніх країн Європи, Сполучених штатів, Канади, Великої Британії…Ми дійсно відчуваємо підтримку світової спільноти. Тому наступного року обов’язково будуть виїзди на змагання та навчально-тренувальні збори закордон. І звичайно всі внутрішні збори будуть за розкладом, адже вони фінансуються міністерством молоді та спорту і вже закладені в бюджеті.»

Про Міжнародний благодійний Фонд розвитку спортивної боротьби

«Наступний рік буде дуже складним для нашої країни та водночас дуже відповідальним в спортивному плані, адже вже восени будуть розіграні перші Олімпійські ліцензії. Звичайно в умовах війни готуватись до Олімпіади надзвичайно складно. Тому для того, щоб забезпечити нашим спортсменам можливість належно готуватись до Олімпійських Ігор був заснований Міжнародний благодійний Фонд розвитку спортивної боротьби. Ми збираємо донати, щоб забеспечити збірну всім необхідним і головне аби наші борці мали хорошу змагальну практику напередодні головних змагань чотирічча.

Також один з пріоритетних напрямків діяльності фонду – допомога нашим борцям та тренерам, котрі постраждали від війни. На жаль, вже є втрати серед борців, котрі в лавах ЗСУ захищали нашу землю. Тому ми відчуваємо обов’язок підтримати родини Героїв. Вже були виділені кошти для допомоги родинам загиблих борців.

І звичайно, Фонд працюватиме на Перемогу України та буде активно допомагати Збройним силам України. Вже підписаний меморандум про підтримку Фондом 125 окремої бригади Територіальної оборони Збройних Сил України. Ми вже допомагали в закупці пікапів  і в подальшому будемо збирати кошти для максимальної підтримки наших захисників.

Наша ціль зараз об’єднати всіх небайдужих до боротьби людей, бізнес, міжнародних партнерів щоб наближати нашу Перемогу! Перемогу України на полі бою та перемогу вітчизняних борців на Олімпіаді.»