Ми поспілкувалися з головним тренером чоловічої збірної України про карантин, тренування вдома та Олімпіаду 2021 року.

– Григорію Володимировичу, як вважаєте,кому відтермінування Олімпіади піде на користь, а кому навпаки?

– В нас досить молода команда, в нас є чимало чемпіонів серед юніорів, серед хлопців до 23 років і для них це відмінна нагода набрати форму до наступного року. Якщо вони будуть наполегливо працювати, то наступного року вже зможуть претендувати на поїздку в Токіо. Для старших спортсменів, тих кому вже виповнилось 30 років, буде звичайно складніше тримати себе на піку форми.

– Чи відомо вже які зміни чекають борців, крім зміни дати Олімпіади?

– Можливо будуть змінені критерії відбору. Цього року вже не буде ліцензійних турнірів. Але завойовані ліцензії зберігаються.

– Як особисто ви проводите час в умовах карантину?

– Вважаю, що до карантину потрібно поставитись серйозно і дотримуватись всіх заходів безпеки. На жаль, ми бачимо приклад країн, які занадто пізно усвідомили небезпеку ситуації. До речі, цього року, наша команда двічі була в Італії, в січні та в лютому. Зараз я, як і всі перебуваю вдома. Треную онука. Також проводжу відео-тренування зі своїми особистими учнями. Всі члени збірної також під контролем, спілкуємось в телефонному режимі. В Сашка Хоцянівського є можливість відвідувати зал і тренуватись наодинці, з ним ми проводимо відео-тренування.

– Над чим спортсменам потрібно працювати перебуваючи вдома? Чи можливо зберігати форму без спаринг-партнерів?

– Вдома можна проводити повноцінні тренування, працювати над фізикою. У всіх вдома є резина, також можна прораховувати сутички з уявним суперником, аналізувати свої попередні сутички. Будемо сподіватись, що невдовзі ситуація покращиться і спортсмени матимуть можливість повноцінно тренуватись.

– Зараз напевно складно говорити про плани. Але поділіться своїм баченням, як буде проходити підготовка до Олімпіади після закінчення карантину?

– Мені би хотілось зібрати збірну в Олімпійському центрі в Конча-Заспі. Можливо навіть протестувати спершу всіх, і потім зачинитись для посилених тренувань в закритому режимі. Також дуже би хотілося провести наприкінці літа чемпіонат України серед дорослих. Знов ж таки можливо в закритому режимі, буде залежати від ситуації. Але хлопцям необхідний змагальний досвід. До того ж це була б нагода побачити, хто працював під час карантину, а хто ні.

– Зараз точаться розмови про скорочення видатків на спортивну галузь. Наскільки впевнено збірна команда може дивитись зараз у майбутнє?

– Я підтримую зв`язок з керівництвом Асоціації вільної боротьби. Надзвичайно приємно, що не зважаючи на те, що Олімпіаду перенесли Юрій Копитко та Едуард Прощук розуміють важливість підготовки. Приємно, що наші партнери – компанія Glusco та ТМ Лімо не залишили нас в скрутну хвилину і обіцяють надалі підтримувати вільну боротьбу.